Vasco Rodrigues Paiva

Maak kennis met een uitvoerder

Dat bouwtechniek in staat is om culturele- en taalbarrières te overstijgen, is deze man een bewijs van. 

W
e spreken met: Vasco Rodrigues Paiva.

- Vasco, wat is jouw functie bij BBS?

Ik ben uitvoerder.

- Wat houdt jouw werk precies in?

Bij een betonbouwproject dat BBS aanneemt, breng ik het werk in kaart en zorg voor een goede, kwalitatief goede uitvoering van het werk. Ik werk nauw samen met de projectleider en we zorgen ervoor dat we de juiste mensen voor het werk kiezen. Opleiding en de juiste instructies geven aan de mensen die voor je werken zijn een belangrijk onderdeel van mijn taak, want alleen dan kunnen mensen groeien en loopt een karwei goed. Het is ook belangrijk dat ik de gewerkte uren bijhoud en dat mensen op tijd betaald worden, want als ze niet blij zijn, kunnen ze ook geen goed werk leveren.

Ik moet voelen dat ik elke dag iets kan leren…

- Vasco Rodrigues Paiva


- We deden dit interview in het Engels, maar waar kom oorspronkelijk vandaan?

Ik kom uit Portugal, uit een plaatsje in de buurt bij Porto: Castelo de Paiva.

- Wat grappig, hetzelfde als jouw achternaam?

Inderdaad, maar helaas geen familiebanden zover als ik kan achterhalen.

- Hoe ben je voor je werk uiteindelijk in Nederland terecht gekomen?

Mijn werk in de bouw begon in Portugal. De salarissen daar liggen nogal laag, dus wilde ik graag in het buitenland werken. Via Portugese bedrijven kon ik vervolgens in veel verschillende landen werken, onder andere in: Spanje, Schotland, België, Noorwegen, Ierland en zelfs Angola.

Veel van mijn collega’s spraken positief over Nederland. In 2020 kon ik aan de slag in Nederland. Ik heb toen een project gedaan bij Hellevoetsluis voor de bouw van een tunnelbak. Daar zag ik hoe het BBS-team werkte en dat stond me heel erg aan. Het ging allemaal vrij soepel: Ik vroeg om de contactpersoon bij BBS, belde, vertelde dat ik voor hen wilde werken en…Hier ben ik!

It’s not what I love to do, but I love what I’m doing!

- Vasco Rodrigues Paiva


- Dat klinkt als een interessante carrière. Heb je van jongs af aan al in de bouw willen werken?

Op school wilde ik het liefst automonteur worden. Toen ik van school kwam heb ik echter veel verschillende baantjes gehad. Met de zoektocht naar een beter salaris kwam ik in de zomer van 2005 uiteindelijk in Spanje te werken. Ik ben ‘onderaan de ladder’ begonnen. Gelukkig ben ik leergierig en ben ik gek op uitdagingen. Mijn instelling is niet veranderd: Ik moet nog steeds elke dag voelen dat ik iets kan leren.

Door hard werken en te leren van de goede voorbeelden om me heen ben ik uiteindelijk uitvoerder geworden. Ik zeg altijd: ‘It’s not what I love to do, but I love what I’m doing!’.

- Heb je ook een gezin?

De reden dat ik het offer heb gebracht om in het buitenland te werken, heb ik voor mijn gezin gedaan. Ik ben getrouwd en heb twee dochters en een kleinzoon. Ik woon hier in Nederland met mijn gehele gezin en zowel mijn vrouw als kinderen werken ook in Nederland. Mijn gezin staat op nummer één en ik ben blij dat zij me ondersteunen en zich ook kunnen aanpassen aan de verschillende culturen.

- Heb je nog tijd voor hobby’s?

Mijn eerste ‘hobby’ is zo snel mogelijk Nederlands leren, maar verder vind ik het leuk om kleine timmerwerkjes te maken. Kleine meubels voor in de woonkamer bijvoorbeeld.

- Je wilt zo snel mogelijk Nederlands leren, maar hoe doe je het nu met de taal?

Bij BBS werken mensen uit verschillende taalgroepen. De meesten verstaan Engels en er is altijd wel iemand om te vertalen. Ik heb er nog nooit grote problemen mee ondervonden. De techniek van het bouwen is tenslotte internationaal en iedereen begrijpt wat hij moet doen.

- Hoe zie jij de toekomst van BBS?

Als wij ergens werken wordt er zowel letterlijk als figuurlijk een goed fundament gelegd. Met de ervaring die ik door de jaren heb opgedaan en in samenwerking met het hechte en multidisciplinaire BBS team weet ik dat het fundament voor verdere groei goed gelegd is en dat BBS meer werk aankan.

- Heb je nog een advies voor mensen die voor BBS willen werken?

Het belangrijkste is dat je alles wilt leren, dat je interesse hebt voor je werk. BBS kan bijvoorbeeld een goede timmerman in dienst hebben, maar als deze niet wilt leren en niet luistert naar de aanwijzingen dan werkt het gewoon niet. Andersom werk het wel: Iemand die gemotiveerd is en goed kan luisteren kan heel goed worden in zijn werk.

Zo heb ik bijvoorbeeld iemand al een jaar met me meelopen in het maken van traditionele bekisting. Door zijn leergierige instelling is hij nu in staat om zelfstandig bekisting te maken aan de hand van de werktekeningen.

- Dank je voor dit interview Vasco. Wil je nog een levenswijsheid met ons delen?

Ja, mijn moeder zei altijd: ‘À terra onde fores ter, faz como vires fazer’.

Dat betekent: ‘Welk land je ook gaat, doe zoals ze het in dat land doen’. En dat is precies wat ik graag wil doen!


      Dennis Meiring
Hi, welkom bij BBS! Kan ik je misschien ergens mee helpen?