Harry van Rossum

Maak kennis met een projectleider

Met beton heb je één kans….
…en die kans duurt één uur!

We maken graag kennis met Harry van Rossum, een joviale man met een niet te missen Brabantse tongval. Een vader van twee volwassen kinderen, opa van een kleinzoon en al meer dan 22 jaar de trouwe partner van Marion. 

Zijn officiële functieomschrijving bij BBS is: ‘Projectleider’, maar dat zegt niet zo veel volgens Harry. 
Zelf zegt hij daarover: “Of het nu uitvoering, planning, kwaliteit, veiligheid of administratie is, ik doe gewoon alles waar op dat moment behoefte aan is.” Hij heeft al tientallen jaren ervaring in de weg-, water- en betonbouw en je kunt hem werkelijk álles vragen over beton en cement, maar wie is de mens achter deze BBS-er en wat maakt hem tot de collega die hij nu is?


Als je niets van een ander kan respecteren…
….moet je niet verwachten zelf gerespecteerd te worden.

- Harry van Rossum


We stellen hem een paar vragen…

- Zoals gezegd Harry, ben je vader en inmiddels ook opa. Hoe belangrijk is het gezin voor jou?

Het gezin is heel belangrijk voor me. Ik heb vroeger voor mijn werk heel veel in het buitenland gezeten en dat is heel zwaar voor je relatie met je partner en je gezin. Mijn volwassen kinderen zijn inmiddels het huis uit en ik heb gelukkig een goede band met hen. Mijn dochter heeft met een prachtig manneke mij ook al opa gemaakt.

Marion en ik zijn al meer dan 22 jaar samen en zij komt uit een gezin van ondernemers. Zij begrijpt precies wat ondernemen inhoudt en ze maakt het mogelijk dat ik kan werken zoals ik dat nu doe. Ze staat bijvoorbeeld altijd dezelfde tijd met mij op en dan ontbijten we samen, zelfs als dat soms belachelijk vroeg is. Mijn werk bij BBS is vaak meer hollen dan stilstaan, maar zij begrijpt dat heel goed en ik heb gelukkig niet de zorg dat ik dat thuis hoef uit te leggen.  

Ons gezin bestaat verder nog uit onze Bordeauxdog. Een prachthond! Het is inmiddels onze derde Bordeauxdog en het is een heel trouw en liefdevol beest. 


- Wat doe je om te ontspannen?

Ik heb heel wat hobby’s en interesses. Mijn werk is nooit ‘met een schaartje te knippen’, maar ik vind het héérlijk om op de motor te rijden en in de zomermaanden leg ik heel wat kilometers af op de racefiets. In de koudere maanden ga ik graag mountainbiken. Ik ben ook lid van een schietclub en verder heb ik wat hobby’s betreft één manco: Als ik ergens aan begin, wil ik er 100% voor gaan. Zo begon ik met duiken ben ik doorgegaan tot ik Divemaster was en toen ik met golfen begon wilde ik toewerken naar een ‘single handicap’.


- Wacht even…Golfen?... Echt?

Vroeger dacht ik inderdaad: (lachend) “Hoe kleiner de bal, hoe groter de kwal”, maar toen ik door een zakenrelatie werd uitgenodigd voor een ’golf clinic’, vond ik het leuker dan gedacht en bleek ik nog aanleg te hebben ook! Je bent lekker buiten en het is fijn om op die manier je hoofd leeg te kunnen maken, maar vergis je niet: het is een sport waar je veel techniek voor nodig hebt en die altijd verbetert kan worden.


- Hoe zou jij jezelf als persoon omschrijven?

Zoals ik met mijn hobby’s ben, zo ben ik ook met mijn werk. Ik ben gemotiveerd en ik ga altijd voor het beste resultaat. Als ik zelf niet gemotiveerd ben, kan ik tenslotte ook anderen niet motiveren. Ik ben recht door zee en sommigen vinden misschien dat ik soms te kort door de bocht ben, maar ik probeer graag mensen om me heen te verzamelen waar ik in durf te investeren.


- Hoe bedoel je dat?

Met al die jaren ervaring weet ik als geen ander dat ik alleen niets voor elkaar krijg. Anderen moeten je iets gunnen en je moet eerst investeren in een relatie. Door daaraan te werken en door er voor anderen te zijn, heb ik mensen om me heen die ook altijd voor mij klaar staan als ik ze nodig heb. 

Ons wereldje bestaat uit allemaal kleine schakeltjes en je hebt alle schakels nodig. Niet alleen de mannen in de bouw, maar ook mijn boekhouder en de garage waar ik mijn auto in onderhoud heb. De keten is heel lang en als die breekt kan je niet vooruit. Ik vind het belangrijk om al die schakeltjes in de gaten te houden en te onderhouden. Ik motiveer graag. Als iedereen het naar zijn zin heeft kun je dingen voor elkaar krijgen. Met elkaar vorm je dan een gemotiveerd team. Dat geldt zowel zakelijk als privé.


- Noem eens een voorbeeld?

Een eenvoudig iets, maar als ik van iemand verwacht dat hij om 7.00 op het werk is, dan ben ik er zelf het liefst om 6.30 om alles voor te bereiden. Ik ga mee, ik wil naast de mensen staan. Soms brengt je positie met zich mee dat je makkelijker dingen kunt regelen, dus als je iets voor iemand kunt betekenen dan creëer je een omgeving waarin iedereen kan renderen.


- Het klinkt als veel werk. Vind je het nog steeds leuk?

De dag dat ik er moeite mee heb om er om 4.30 uit te komen, is de dag dat ik stop. Dan ga ik iets anders doen.

Ik ben nu 55 jaar oud, veel mensen om me heen krijgen een burnout, maar ik ben er van overtuigd dat de mens de architect is van zijn eigen ellende. Ik wil graag dat elke beslissing mijn eigen keuze is. Onder druk beslissingen moeten nemen, houdt niemand vol.


- Wat is nu precies je functie bij BBS?

Vroeger reed ik rond met vijf verschillende kaartjes van hetzelfde bedrijf, met op elk een ander functie. Mijn motto is: ‘Je moet kunnen zijn voor een project wat het project nodig heeft.’ Of het nu projectleider, calculator, administratie, KAM gerelateerde zaken of acquisitie is, ik heb het in de loop van de jaren allemaal mogen leren en ik doe wat op dat moment voor het bedrijf nodig is. 


- Doe je ook administratie?

Dat is ook een belangrijk onderdeel. Als ik elke dag nauwkeurig de werkbriefjes bijhoud, bijvoorbeeld, dan weet ik zeker dat iedereen juist en op tijd betaald wordt. BBS heeft een zeer goede reputatie op het gebied van eerlijk uitbetalen en daar voel ik me verantwoordelijk voor.


- Hoe heb je al die ervaring opgedaan?

Ik heb voor veel grote bedrijven als BAM, Heijmans, KWS, Dura Vermeer en Mourik Infra mogen werken in het binnen-en buitenland. Daar heb ik gewerkt als uitvoerder in de betonsector, maar ook in de weg- en waterbouw. Met mijn werkzaamheden in de beton, kreeg ik de kans om me te ontwikkelen tot Betontechnoloog. 


- Hoe heb je je kennis als betontechnoloog kunnen inzetten?

Technologie heeft altijd mijn interesse gehad, vooral hoe je technologie met techniek in de praktijk kan combineren. Deze interesse heeft zich ontwikkeld in de tijd dat ik veel betonverhardingen heb gerealiseerd met ‘Slipform Pavers’ een machine om betonverharding aan te leggen op basis van glijbekisting. Deze tak van sport heeft me gebracht naar Dublin Airport in Ierland, maar ook naar Noord Korea, China, Griekenland, Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Portugal, Tunesië en Saudi Arabië.


- Is beton dan niet gewoon beton dan?

Het is juist een heel divers product. Voor het gebruik van beton moet je materiaalkennis hebben, alle soorten cement hebben een compleet ander karakter en dat moet je kennen. Ook de toeslagmaterialen, verschillende hulpstoffen en vulstoffen hebben grote invloed. Er zijn zoveel factoren in het ontwerp van je betonmengsel die uiteindelijk invloed hebben op het eindresultaat. Om een goed eindresultaat te krijgen moet je die allemaal kennen, of hebben meegemaakt.

Op het moment heb je ook geopolymeer betonsoorten die helemaal geen cement meer bevatten, maar wel de titel beton hebben. Deze vorm van “cement” kosten minder energie om te produceren. Ook met de toevoegen van Hoogovenslak of steenmeel worden er betonsoorten ontwikkeld die veel beter zijn voor het milieu. Dat alles maakt het tot een dynamisch product waarvan de ontwikkeling niet stilstaat. 


- Wat betekent dit voor de verwerking van beton?

Met beton heb je één kans en die kans duurt een uur, als je binnen dat uur niet alles voor elkaar krijgt, dan heb je het verknald en krijg je een kostenfactor van 5 en loopt je planning in het honderd. Ik heb geleerd dat voorbereiding 90% van het succes is, met de verwerking van beton klopt dat helemaal. Je moet in je hoofd het project al 4 of 5 keer gemaakt hebben anders kan je bij beton goed de mist ingaan. Dat vind ik iedere dag weer een mooie uitdaging.


- Welk project kijk je met trots op terug?

Niet zo lang geleden moesten wij voor een funderingsvloer van 1300 kuub beton in één dag storten. Dat betekent dat er meer dan 100 vrachtwagens met beton verpompt moeten worden in een vloer. Voor zo’n actie zijn we 3 á 4 weken bezig om met alle partijen de logistiek te regelen. Je moet onder andere bepalen waar de vrachtwagens binnenkomen, waar de pompen staan en waar de vrachtauto’s kunnen spoelen. Er moet gecommuniceerd worden met de betoncentrale hoe in het geval van een storing, back-up wordt geregeld. Het was een industriële plant, dus er moest voor alles vergunningen worden geregeld, zoals waar je mag eten en drinken en waar toiletunits mogen staan. We hebben het hele scenario meerdere malen gerepeteerd. Als je dat niet doet, zijn de risico’s enorm.

Als dan op de bewuste dag, de laatste vrachtwagen met beton om 14.30 binnenkomt, dan besef je dat je met elkaar een ongelofelijke prestatie hebt geleverd. Dan heb je een hele mooie dag in je carrière.


We laten geen klant in de steek.

- Harry van Rossum


- Hoe zou jij het werken voor BBS willen omschrijven?

Dynamisch! We hebben soms last van ‘groeistuipen’, maar dat hoort bij de dynamiek van het werk. Er zit enorm veel potentie binnen het bedrijf. Het is ook één van de meest fatsoenlijke bedrijven die ik heb meegemaakt als het bijvoorbeeld gaat over de betaling aan personeel en onderaannemers. Dat geeft een goed gevoel! En ons motto is…. We laten geen klant in de steek.


- Hoe zie jij de toekomst van BBS?

Niemand kan betrouwbare voorspellingen doen natuurlijk. Van oorlog tot weersomstandigheden heeft alles invloed op het werk. We willen geen hoofdaannemer van projecten worden en we willen ons liever niet bezighouden met het proces en het schrijven van plannen. We willen graag een partner zijn die als onderaannemer de techniek heeft om een mooie product te realiseren voor projecten waarbij onze opdrachtgever tevreden is. We willen bouwen.

BBS heeft al bewezen betrouwbaar, kwalitatief sterk en een goede partner te zijn die zorgt voor veilige werkomstandigheden. Dat zorgt voor een solide basis voor verdere groei. Als je elke keer zo’n karwei neerzet, dan kom je bovenaan het lijstje te staan om bij een volgend project weer gevraagd te worden.

We zoeken nog steeds markten waar we ingezet kunnen worden, zoals de civiel technische tak en de voedselindustrie bijvoorbeeld. We zijn heel breed inzetbaar en we willen die kansen graag benutten


- Heb je nog een advies voor mensen die bij BBS willen werken?

We geven mensen bij BBS de vrijheid om zichzelf te kunnen ontplooien en zelfstandig te opereren. We zoeken dus mensen die de luxe van vrijheid kunnen gebruiken en niet misbruiken.

Of je nu voorman, werkvoorbereider of administratief medewerker bent, jij krijgt altijd de vrijheid om jouw kennis, jouw mening, ervaring en jouw visie in te zetten en die succesvol te implementeren. Je moet echt gemotiveerd zijn en daar zin in hebben en niet over je schouder kijken voor goedkeuring.


- Dank je wel Harry voor dit interview. Wil je nog een levensles met ons delen?

Ik vind het ook bij BBS prachtig om de verschillende culturen mee te maken en samen goed te functioneren. Ik bemoei me niet veel met politiek en ik probeer vooral de genieten. De mening van een ander respecteren is belangrijker dan kosten-wat-het kost vast te houden aan je eigen mening. ‘Leven en laten leven’ zou ik zeggen en als waarschuwing: ‘Als je niks van een ander kunt respecteren, moet je zelf vergeten ooit gerespecteerd te worden.’ 

      Dennis Meiring
Hi, welkom bij BBS! Kan ik je misschien ergens mee helpen?